top of page

Aile olmak başlı başına zor bir iştir. İşin içinde çocuğunuz üstündeki başarılı olması ve

gelecek kaygısı sonucu oluşan baskılar işleri daha da zorlaştırır. Maalesef aile bu yolda

kendisi ve çocuğu için zararlı olabilecek durumlar ortaya çıkarabilir.  Her aile çocuğu

için iyi olanı hedefler. En güzel motivasyon tanımımız yaptığınız işi isteyerek yapmaktır.

Sporcuların maksimum performansına ulaşamamasının sebebi sporcunun motivasyon düzeyidir.

 

İçsel motivasyon kaynaklarımıza örnek olarak; başarma arzusu, kendini kanıtlama sayılabilir. Dışsal motivasyon kaynaklarımıza örnek ise; para kazanma ile ödüllendirilme gibi sporcunun dışından gelen faktörlerdir. Dışsal sporcunun kontrolünde olmamasına rağmen içsel motivasyon kaynağını kontrol altına almak sporcunun elindedir. Önemli olan sporcunun motivasyon kaynağını ortaya çıkararak harekete geçirmektir.

Zaman zaman antrenörlerin de takımla veya sporcularıyla ilgili kendi motivasyonları düşebilmektedir. Bu noktalarda da biz spor psikologları görev almakta ve antrenörlere de destek olmaktayız. Asıl konu ise hedef ve doğru durum analizi yapmaktır. İyi bir değerlendirme sonrası ortaya çıkan güçlü ve zayıf yönler doğrultusunda başarı yakalamak kaçınılmazdır.

Spor psikologları olarak; küçük yaşta çocukları spora başlayan ailelere destek olmak birinci hedefimizdir. Ailelere nasıl iletişim kurmaları gerektiği ve çocuklarının duygusal ihtiyaçlarının neler olduğu hakkında aileleri bilgilendiririz. Yapılan hatalardan biri; çocuklarını arkadaşlarıyla karşılaştırmaktır. Karşılaştırma sonucunda çocuğunuzun performans kaygısı yüksek seviyelere çıkabilir ve sonrasında sporu bırakmaya yönelik sonuçlar doğurabilir. Uzman desteği almak ise çocuğunuzu yaptığı sporda başarılı ve mutlu olmasını sağlar.

Taktik ya da fiziksel performans nasıl uzman kişiler tarafından planlanıp, uygulanılan çalışmalarla en üst seviyeye çıkartılabilirse, sporcuların psikolojik durumları da ancak uzman kişiler tarafından planlanıp, uygulanılacak çalışmalarla en üst seviyeye çıkarabilir. Zihinsel antrenmanlar da, fiziksel antrenmanlar gibi uzman kişilerden yardım alınarak devamlı ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede her sporcu kendi içsel kaynaklarını bulup harekete geçirebilir. Takım ya da bireysel, artık tüm şampiyonluk bu yoldan geçiyor.

Gözde ACARAY

Uzman Psikolog

Bireysel –Takım Spor Psikoloğu

Özel Eğitim Psikoloğu

Spor Psikologu Kimdir?

multi-sports-png-16.png
thumbnail_84288568_10158485446419131_551
thumbnail_85073284_10158485427029131_382
thumbnail_5BEB7CA4-EC0D-4BFC-92A4-94E238
bottom of page